Monday, August 31, 2015

Argumenten met betrekking tot Religie: Controle. Het waarom van religie.2.






















Controle. Het waarom van religie.2.

Stelling: religie is een uitvinding van ons bewustzijn met als doel controle te bieden waar deze afwezig is. Angst is hierbij een belangrijke motivator.



Elk dier probeert koste wat kost te overleven. Het DNA van elke diersoort bevat programmering voor voorplanting, aanval en verdediging, en het vergaren van voeding. Evolutie heeft elke soort aangepast voor maximale controle over de omgeving. In elke nieuwe generatie worden succesvolle aanpassingen beloond, en fouten gestraft. Leven streeft naar controle, omdat controle overleven bepaald. De mens is hierbij geen uitzondering.

Elke diersoort is geprogrammeerd controle te herstellen wanneer deze afneemt. Het verschijnen van een roofdier leidt bij de meeste soorten tot voorgeprogrammeerde reacties. Reflex laat een kikker springen vlak voordat de valk toeslaat. Hogere diersoorten zoals zoogdieren hebben het vermogen tot emotie. Deze emoties hebben allerlei evolutionaire voordelen zoals herstel van controle. Gebrek aan controle vertaald zich in de emotie van angst. Angst kan vele vormen aannemen, van paniek tot onbehagen. Angst zet ons aan een situatie te zoeken waarin deze angst verdwijnt.

De meeste diersoorten zijn gelimiteerd in het verkrijgen van controle tot de wetten van de evolutie, en de omstandigheden die zich voordoen. De mens heeft vrijwel uniek iets extra's. Een bewustzijn. Dit bewustzijn stelt de mens in staat over vragen na te denken, ze in de geest van alle kanten te bekijken, te experimenten met gedachten. Hieruit ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe werkwijzen.
Wij kunnen ook profijt trekken van de gedachten van anderen en kennis delen over de generaties heen. Deze kennis ontwikkelt zich, groeit. Hoe groter deze kennis, hoe meer controle de mens verwerft. Waar je vroeg met ploeg en paard werkte, bied de tractor een veel grotere controle over de voedselvoorziening. De kennis vereist voor de tractor is onmiskenbaar reusachtiger dan voor de ploeg en getuigd van vele generaties opbouwen.

Hoewel de mens in tegenstelling tot het dier zijn controle kan laten groeien, blijft er tot nog toe altijd (een krimpend) gat over tussen realiteit en de mate van controle over die realiteit. Leven en dood, bijvoorbeeld, ontglippen nog vaak onze greep.
Elke diersoort streeft naar maximale controle ten behoeve van overleven. Een bewustzijn kan daadwerkelijk zich voorstellen wat die controle allemaal moet omvatten, en is instaat creatieve oplossingen te bedenken en te delen met anderen.
Angst is een belangrijke motivator voor het dichten van de gaten in de controle, op welke manier dan ook. Daar waar we geen controle hebben, bedenken we iets. Dit zodat we een sluitende voorspelbare realiteit hebben waarin alles is gedekt door bron, oorzaak en gevolg. Zelfs als dit inhoud ons zelf voor de gek te houden. Zolang de angst maar afneemt. Het resultaat is god en de manier van controle over die god, aanbidding, en het delen met anderen, religie.
God verklaart wat we niet begrijpen en geeft ons ook controle waar we die niet hebben. Door middel van aanbidding, religie, beheersen wij God. Op deze manier kunnen we omgaan met de meest vreselijke situaties, zoals het overlijden van een dierbare, of het moment van ons sterven. Het is de wil van God, het is onderdeel van een plan, alles komt goed.
Ons bewustzijn bevat zoveel creatieve vermogens en onze sociale natuur zoveel mogelijkheden tot kennisvorming dat we Religie daadwerkelijk van inhoud kunnen voorzien. God omvat in de meeste religies de gehele menselijke realiteit en biedt hiermee volledige veiligheid. God gaat niet hierbij alleen over de zin van het leven en het juiste pad, maar ook over het kleinste detail van ons gedrag zoals de hoofddoek buitenhuis of het groeien van een baard.

Conclusie
Religie is een functie van bewustzijn, de wil tot overleven die in elke soort huist en de sociale natuur van de mens.


Tegenargument
Religie is de vreugde van God vertaald in menselijk gedrag. Religie heeft niets met angst te maken, maar met geloof. Je geeft alle illusies van controle op en stelt je open voor de hogere macht. De directe lijn die getrokken wordt van de laagste diersoort tot aan de mens is een valse, wij zijn daadwerkelijk verheven en los van deze dierenwereld. Logica en kennis van toepassing op het dier, is niet op ons van toepassing.


No comments:

Post a Comment

Thank you for your reaction.