Friday, September 18, 2015

Argumenten met betrekking tot Religie: Ontstaansmythen versus Wetenschap.5.


















Ontstaansmythen versus Wetenschap.5.

Stelling: de fundamenten en het lichaam van elke religie bestaan voor een belangrijk deel uit mythen en regels. Wetenschap en logica veroorzaken corrosie op deze aspecten. De vraag komt naar boven: hoe lang is een religie houdbaar, hoe lang is deze nog bij te stellen? Een logische gevolgtrekking is dat het feit dat we moeten bijstellen, serieuze vragen oproept over de validiteit van een religie. Het woord van God is immers de unieke waarheid. Dit leidt tot een conflict met onszelf. We zijn nog niet bereid religie te vervangen door wetenschap omdat religie uniek emotionele ondersteuning bied.


Elke religie heeft een mythe hoe de wereld is ontstaan. De moderne monotheïstische religies verhalen over een God die bestond in het niets. Vanuit dit niets, schiep God de aarde en de mens in 7 dagen. In andere religies zoals hindoeïsme was er al iets, namelijk oerwater, en ontstaat het universum en de goden uit een gouden ei.
Iedere religie beschrijft hoe de wereld werkt, de werking en oorzaak van de natuurkrachten, het ontstaan en gedrag van dieren. De zon die om de aarde draait, de man die onder een berg een smidse begint, de geest van de voorouder die de beer bestuurd.

Deze verklaringen van hoe alles werkt en is ontstaan botsen met de moderne wetenschap. Dit is een uitspraak die je regelmatig hoort.

Paleontologie laat ons via fossielen leven zien welk de aardbol behuisde ver voor het leven zoals gecreëerd door de goden.
Sterrenkunde bewijst dat de aarde rond de zon draait, het zonnestelsel zich in een uithoek bevind van één van de vele, vele sterrenstelsels.
Biologie en scheikunde beschrijven de levensprocessen en het ontstaan der soorten.
Archeologie laat ons werelden en goden zien die ver voor onze werkelijkheid leefden.
Geologie toont via stratificatie hoe oud onze planeet werkelijk is.
Het ontstaan van de wereld, de mensheid en het universum blijkt niet verlopen volgens de verklaringen van alle religies.

Echter wat is er nu aan de hand? De wetenschap bots met niets. De wetenschap is niet opzoek naar data die religie tegenspreekt. De mens komt simpelweg tijdens zijn ontdekkingstocht door de natuur gegevens tegen die de mythen ontkrachtten. Naast vele, vele andere gegevens die geen effect hebben op religie. Tijdens onderzoek naar de aardmantel komen we er achter dat de aarde van binnen uit lava bestaat. We komen erachter dat de werking van de aardplaten vulkanen doet ontstaan. Natuurlijk heeft dit tot gevolg dat het mannetje in de vulkaan, de romeinse God Vulcanus, niet langer als schepper van vulkanen wordt gezien.

Vervangt wetenschap religie? De verklarende rol van religies neemt af bij het voortschrijden van de wetenschap. Dit betekend automatisch dat de wetenschap de rol om de mens een sluitend wereldbeeld te geven over neemt. Of zo zou je denken. De mens is opzoek naar controle. Wetenschap biedt kennis, en kennis leidt tot controle. Logisch.
Echter, wetenschap laat ook zien waar we nog geen controle hebben, zoals leven en dood. De wetenschap legt pijnlijke feiten bloot. Bijvoorbeeld, de mens is een neurologisch wezen. Als baby is er niets, je hele persoonlijkheid wordt opgebouwd uit input vanuit de omgeving. Laag op laag. Waar is dan onze eeuwige ziel? Wat blijft er dan over na de dood?
Een belangrijke behoefte voor de mens is een gevoel van veiligheid, in alle vormen. We willen graag controle, een sluitend wereldbeeld, om die veiligheid te bieden. Toekomstig, huidig, de veiligheid van onze eigen ziel. De meesten van ons, zullen de voorkeur geven aan religie boven wetenschap. Religie en wetenschap geven ons beide controle. Wetenschap biedt werkelijke controle en verslaat hiermee religie. Echter wetenschap kan onze existentiële angsten niet bestrijden.

Dus zitten we met een probleem. We kiezen religie boven wetenschap. Echter elke religie is gebaseerd op mythen en verhalen. Deze introduceren de religie, geven de religie ondergrond, recht van bestaan, en samen met alle regels, een lichaam. De wetenschap ontkracht de mythen. In de voorgaande teksten argumenteer ik ook dat logica (en wetenschap) hetzelfde effect op de regels heeft. In theorie zou een religie ophouden te bestaan. Een logisch gevolg. Graag praten wij over hoe de fantastische verhalen van oude dode religies al lang door de wetenschap achterhaald zijn. We verwonderen ons hoe mensen van die tijd in zulke onzin konden geloven.
Echter onze eigen religies, we zijn constant bezig ze bij te schaven bij elke nieuwe ontdekking. Vaak vallen we terug op interpretatie. We interpreteren onze teksten anders, en daarmee kunnen we de feiten vanuit de wetenschap binnenboord houden van onze mythen. Een veel gehoord argument is dat van letterlijke interpretatie versus metaforische. Over sommige zaken praten we gewoon niet meer. De aarde die om de zon draait, de schepping in 7 dagen...
Echter hoe vaak zullen we moeten bijschaven? Wat is de uiterste houdbaarheidsdatum van een religie? Op welk moment valt een religie niet meer aan te passen? Komt er zo'n moment? Wellicht dat er kern waarden en noties zijn die lang buiten bereik van ontkrachting zullen blijven, zoals die ene alles wetende scheppende God, karma, het juiste pad... Echter het bouwwerk aan mythen en regels die een religie een lichaam geven zal langzaam afbrokkelen.

Wat betekend dit alles nu voor een religie? We zitten met een probleem, de houdbaarheidsdatum verloopt. Je kunt je verder afvragen, hoe waar is mijn religie, als er constant aan gewerkt moet worden? Heeft God niet de unieke waarheid verkondigd? Of is mijn religie puur een verhaal van mensen, kwetsbaar voor de fundamentele eigenschappen van het bestaan, alles veranderd, niets blijft hetzelfde?

Er is nog een bedreiging voor religie. Opnieuw komt deze vanuit de wetenschap. Echter dit maal betreft het niet de verklaring van hoe alles werkt en is ontstaan. Het betreft religie zelf. Godsdienstwetenschap onderzoekt religies vanuit allerlei hoeken. Belangrijk hierin is de historie van een religie, hoe deze zich ontwikkeld heeft door de eeuwen heen, de bronnen van het ontstaan.
We weten nu dan het Christendom eigenlijk een samengreep is van vele tradities, rituelen en verhalen van allerlei religies. De religie van Mitra had zondag als de heilige dag, communie en doping lang voordat Christendom dit overnam. De onbekende geboorte datum van Christus, is die van Mitra geworden, 25 december (bron: https://kinginstitute.stanford.edu/king-papers/documents/influence-mystery-religions-christianity Dr. Martin Luther King Jr.). We weten dat de vroege Islam weinig lijkt op de moderne Islam. Waar deze religie vroeger progressief was, ten opzichte van vrouwenrechten, seksualiteit en wetenschap, is de huidige vorm voornamelijk orthodox.
Godsdienstwetenschap toont aan dat een religie niet een geheel is, het alles omvattende heilige woord van één God, geopenbaard in zijn geheel door die God aan een profeet. Nee het is een samenraapsel van allerlei culturen, individuele invloeden en oudere religies. Bewerkt en opnieuw uitgegeven bij herhaling. Wederom wordt de hand van de mens getoond, in wat wij als heilig ervaren.


Conclusie
De mythen en regels van onze religies worden langzamerhand ontkracht door de wetenschap en logica. We proberen onze religies steeds bij te stellen om nieuwe feiten binnenboord te houden. Velen van ons geven de voorkeur aan de plezante verklaringen vanuit religie boven de nog te harde ''werkelijkheid'' vanuit wetenschap. Echter hiermee staan we voor een probleem. Hoe lang blijft een religie houdbaar, zeker ook omdat deze zelf aan onderzoek onderhevig is. Daarnaast kunnen we stellen dat het feit dat we moeten bijstellen de validiteit van een religie ondergraaft. De hand van de mens wordt blootgelegd.


Tegenargument
Een tegenargument is natuurlijk dat de vroege mens die de religie opschreef, niet precies begreep wat God bedoelde, of dat God de realiteit eerst even eenvoudig wilde houden voor ons. Echter bij herhaling moeten levende religies worden aangepast om een nieuwe ontdekking te borgen. De nieuwe Paus heeft zojuist evolutie toegegeven. Wanneer houdt dit op? Wanneer gaan we echt begrijpen wat God bedoeld?
Een ander argument is dat de vele andere religies delen van waarheid bevatten, omdat wellicht de profeten van die religies God een beetje konden verstaan, of het een en ander goed hebben geraden. Onze religie is het juiste complete woord van God. Het is logisch dat deze andere religies afbrokkelen en alleen de waarheden die ook in onze religie voorkomen overblijven. Je komt dan uit bij tekst 3.


No comments:

Post a Comment

Thank you for your reaction.